Salokankaan juristiblogi

Kaikki blogit puheenaiheesta Lentoturvallisuus

Helsinki-Vantaan jatkuvat vaaratilanteet - on vain ajan kysymys, kun rysähtää

Helsinki-Vantaalla vaaratilanne viime sunnuntaina: matkustajakone siirtyi luvatta kiitotielle toisen koneen valmistautuessa laskuun” (HS 28.2.2019).

Helsinki-Vantaan vaaratilanne: Norwegianin lentäjät eivät reagoineet ylösvetokäskyyn, kiitotiellä oli toinen matkustajakone - ’Tuurilla selvitty’” (IL 18.1.2019).

Mitä uutta Barentsilla?

V​iikon ajan on otsikoita ja mieliä hallinnut Naton pohjoisen harjoituksen aikana lokakuussa 2018 havaitut lentoliikenteen paikannukseen kohdistuneet häirintäyritykset, joiden suorittajaksi on luonnollisesti epäilty Venäjää.

Venäjä on kategorisesti kiistänyt syytökset.

Jälleen kerran nähdään, miten paljon paremmin huono uutinen peittoaa hyvät uutiset. Miten väitetty seikka myy paremmin kuin reaalinen konstruktiivinen teko. Kuinka moni on kuullut, että lokakuun lopulla allekirjoitettiin ja julkistettiin Norjan ja Venäjä välillä esimerkiksi seuraavat sopimukset:

Suvaitse erimieltä olevaa " häirikköä !

 

 

Olen monesta asiasta erimieltä, erilailla ajattelevien kanssa.

Onneksi meillä Suomessa on sananvapaus, voimme kertoa vapaasti mitä mieltä olemme ja miksi.

Jokainen voi päivittäin huomata miten erilailla ihmiset ajattelee. Onneksi Suomessa on ajattelun vapaus.

Kuitenkin voimme päivittäin huomata että on ihmisiä jotka ei suvaitse erimieltä olevia tai heidän ajatuksiaan,

perusteluista huolimatta.

Monet ovat kokeneet julkista arvostelua ja jopa henkilökohtaisuuksiin menemistä, kuinka helposti erimieltä

Lentokone kaapattu matkalla Tampere-Pirkkalaan

Se pysäyttävä hetki, kun sain tiedon, että Small Planet Airlines Germanyn operoima, Centro Finlandia Viajesin eli heimelennetään.fi -matkatoimiston ja Tredean yhteistyössä järjestämä tilauslento LLX5288 Malagasta Tampereelle on kaapattu. Piti vetää syvään henkeä, varmistaa etten ole ymmärtänyt väärin ja tehdä pikainen riskianalyysi; koneessa on ainoastaan suomalaisia, kotiin palaavia matkustajia Fugefesteiltä ja syyslomalta. Se ei voi olla totta, pakko olla kysymys vahingosta ja virheestä.

Pommi vai ei ?

Siinailla pudonneen venäläisen matkustajakoneen putoamisen syynä on vahvimmin tullut esiin  ISISIN  koneeseen asettama pommi. Englantilaiset ja amerikkalaiset tiedustelulähteet tukevat teoriaa, venäläiset ja egyptiläiset ovat eivät siihen usko.  

Koneen mustat laatikot ovat osittain tuhoutuneet, joten todennäköisesti ohjaamon nauhoituksia ei niistä pystytä selvittämään. Nykyaikainen lentoturmien tutkinta on kuitenkin niin tehokasta, että koneen putoamissyy selviää lähes varmasti, jos vain tutkijaryhmä ei koostu pelkästään venäläisistä.

Vaikeita asioita, joihin totuudenmukaisia vastauksia kaivataan

 

Miksi venäläinen kone tippui Siinaissa? Järkevää selitystä tuskin saadaan 
tutkijoiden kommentoimana tai venäläisten ilmoittamana. Venäläiset eivät halua 
ilmoittaa vaikka todeksi todettaisiin, että terroristit (ISIS) tiputti heidän siviilikoneensa.

Mutta matkailu tuolla alueella tulee vähenemään. Lentoyhtiöt, jotka edes jollain tavalla
haluavat toimia kyseisellä alueella tulevat entistä tarkemmin valitsemaan ne kentät mistä toimitaan.

Tänäänkin lähes sata menehtynyttä Euroopan tieliikenteessä

Saksalaisen lentoyhtiön Airbus-turmakone vaati valitettavasti 150 ihmisen hengen. Olen harrastusmuotoisesti seurannut lentoturmia, niiden selvittämistä ja lentoturvallisuuden paranemista. Usein turmista otetaan opiksi.

Oppeihin kuuluvat tekniset parannukset, lentohenkilökunnan koulutus, huoltotoimenpiteiden kehitys ja sen sellaiset seikat.

Finavia ja viranomaiset vaarantavat lentoturvallisuuden

Asiantuntijan mukaan Suomessa lentäminen on tällä hetkellä hengenvaarallista. Suomen lentoliikennettä valvovan aluelennonjohdon henkilöstö ja laitteet ovat kriittisessä tilassa (esim. sähköiset turvajärjestelmät päivittämättä). Samalla vastuuviranomainen pesee kätensä.

Matkustajakoneet ohjusten maalitauluina

Jokainen lentokoneessa matkustanut varmasti on pohtinut viime päivänä MH 17:sta lennon kohtaloa, joka osoittaa, että nykyaikana melkeinpä kuka tahansa voi joutua sodan siviiliuhriksi. Vastaavia tapauksia on sattunut aiemminkin. Lentomatkustaminen on arkipäivää ja kriisivyöhykkeitä, joissa korkealle tavoittavia ilmantorjuntaohjuksia löytyy, on eripuolilla maailmaa. Konfliktit eivät tunne rajoja, siksi niiden rauhoittaminen on kaikkien kansalaistensa turvallisuudesta huolta kantavien maiden yhteisellä vastuulla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä